Het vernieuwde multidisciplinair pijncentrum

“Van ‘pijnkliniek’ tot ‘multidiscipliniar pijncentrum’: interventionele pijnbestrijding technieken vormen onderdeel van de rehabilitatie van de chronische pijnpatiënt.”

Voorgeschiedenis

De dienst werd geboren in 1987 op initiatief van wijlen dr. Piet Vercruysse die als een van de weinige anesthesisten een opleiding pijntherapie had genoten bij Professor Meno Sluyter, geestelijke vader van de pijntherapeuten, in Amsterdam. Het centrum groeide in de loop der jaren uit tot een georganiseerde dienst met twee fulltime stafleden sinds 1997 en drie fulltime stafleden sinds 2002. Na het overlijden van  dr. Vercruysse in 2012 werd een nieuw staflid aangetrokken namelijk dr. Christ Declerck.

Multidisciplinaire benadering

Het centrum ontwikkelde vooral de 'interventionele' pijntherapie, met name de radiofrequentie onderbreking van neurogene structuren, de ruggenmergstimulatie en de intrathecale pijntherapie. Sinds ongeveer 10 jaar wordt meer en meer de nadruk gelegd op een multidisciplinaire benadering. Zo groeide de samenwerking in eerste instantie met de psychotherapie en later werd een team georganiseerd met een neuroloog, neurochirurg, revalidatie arts, psychiater, psycholoog en algoloog. Recent zijn we erkend door het FOD als multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn.

Het aantal ingrepen uitgevoerd in het centrum steeg geleidelijk over de jaren tot ongeveer 5500 in 2013 en er waren dat jaar ruim 4000 consultaties. We nemen actief deel aan klinische studieprojecten en geven vaak presentaties of bijscholing, ook internationaal.

Noodzakelijke uitbreiding

Aanvankelijk had men voldoende aan een bureel voor consultaties en een behandelkamer voor de activiteiten van de pijnkliniek. Al na enkele jaren was er meer ruimte nodig, en tot 2012 bleef de steeds toenemende activiteit georganiseerd op de vijfde verdieping, met twee burelen, een consultatieruimte, twee behandelingskamers en een secretariaat. De ruimte werd te klein, was verouderd en voldeed ook niet langer aan de verwachtingen van de patiënten. Voor de grondige verbouwing, waarbij ook de ruimte van het vroegere dagziekenhuis hematologie deel zou worden van het pijncentrum, installeerde de pijnkliniek zich gedurende 1 jaar op de zevende verdieping.
Sinds 6 december 2013 zijn we terug actief op de vijfde verdieping. Patiënten worden ontvangen aan een ruime balie en mogen daarna plaatsnemen in een comfortabele en rustgevende wachtzaal.

Er zijn vier consultatieruimtes en een vergaderzaal. Verder op de gang is er een tweede wachtzaal waar patiënten
wachten op een ingreep die in een van de twee operatiezalen doorgaat. Er werd ook een ruimte voorzien voor echogeleide infiltratietechnieken of monitoring van patiënten die nog niet goed ontwaakt zijn uit de narcose.

Daarna wordt de patiënt naar het aanpalend dagziekenhuis gebracht. Eenmaal goed wakker en bekomen kan de patiënt plaatsnemen in de lounge om iets te drinken en te eten. Daarna krijgt hij een ontslagbrief mee en kan hij het ziekenhuis verlaten.

Het is ons doel onze activiteit nog verder te optimaliseren en we proberen alles te bieden wat op gebied van pijntherapie doeltreffend is.

 

Dr. Ann Ver Donck

Diensthoofd Multidisciplinair Pijncentrum

Campus Sint-Jan