BRA - day 2013

16 oktober 2013 was het internationale BRA-day. BRA staat voor Breast Reconstruction Awareness. Die dag draait om informatieverstrekking rond borstreconstructie na borstkanker en werd dit jaar voor de tweede keer in België georganiseerd. Ongeveer 1 vrouw op 9 wordt slachtoffer van borstkanker en de helft van hen overweegt een borstreconstructie samen met of na de oncologische behandeling.

Ondanks de huidige uitgebreide media­ mogelijkheden, merken we dat er nog steeds te weinig informatie beschikbaar is. Niet alleen over het volledige gamma van chirurgische borstreconstructie technieken maar ook over niet­chirurgische methodes om het uiterlijk te verbeteren en het "wel­zijn" of "wel­voelen" na borstkanker te versterken. BRA­day heeft tot doel deze vrouwen te informeren en te steunen bij het nemen van beslissingen in deze moeilijke periode,  en ook alle zorgverstrekkers die hierin voor, tijdens en na de medische behandelingen betrokken zijn, op de hoogte te houden van de laatste trends in borstreconstructie en niet­ chirurgische  oplossingen.

Op 16 oktober 2013 werden in Vlaanderen en Wallonië op verschillende locaties infosessies voor patiënten georganiseerd, waarbij dr. Bob Casaer als meewerkend lid van de Beautiful after Breast Cancer Foundation, optrad als Vlaams coördinator. Op de campus Sint­Jan organiseerde de dienst plastische heelkunde een infoavond voor patiënten, aangevuld met een 'Patient Academy', waarbij toekomstige patiënten in contact kwamen met reeds geopereerde lotgenoten. Tevens werd een minisymposium voor zorgverstrekkers georganiseerd de dag voor BRA­day, waarbij specifieke topics rond Borstkanker en state­of­the­art­borstreconstructies werden voorgesteld.

Het belang van deze infodag en de activiteiten rond BRA­day werd benadrukt door de aanwezigheid van minister Hilde Crevits op het minisymposium. Als vrouw benadrukte zij de impact van borstkanker op het vrouw­zijn en het belang van borstreconstructie in het herwinnen van het vertrouwen nadien.

Dr. Bob Casaer

Staflid Plastische Heelkunde

Campus Sint-Jan